Qan duruldan qidalar
Qan insan həyatında ən vacib mayedir və həyatın davamı üçün müəyyən sıxlıqda olmalıdır. Əgər qan lazım olduğundan çox qatı olarsa, laxtalar əmələ gələ bilər və bu laxtalar bəzən damarları bağlaya və bu damarla qidalanan bölgələrin qidasız ölməsinə səbəb ola bilər. Qan durulaşdırıcılar və ya daha çox tibbdə antikoaqulyantlar adlanır, qanın laxtalanma qabiliyyətini azaldan maddələr kimi istifadə olunur.
Anadangəlmə ürək qüsurları kimi müəyyən tibbi vəziyyəti olan insanlar, infarkt və ya iflic riskini azaltmaq üçün qan durulaşdıran dərmanlara ehtiyac duya bilərlər. İnfarkt riskini azaltmaq üçün lazım olduqda bu dərmanlardan istifadə etmək çox vacibdir.
İstehlak edilən qidalar da qanın laxtalanma qabiliyyətinə təsir edə bilər. Bəzi qidaların tərkibində qan durulaşdıran maddələr, xüsusilə də maddələr var.
Gündəlik həyatda baş verən bədən ağrıları, sancılar və ya kramplar tədbir görülmədikdə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Qan dövranının normaldan fərqli olması və ya qeyri-müntəzəm olması, xüsusən də qanın çox qatılaşması nəticəsində bütün qan dövranı sistemi mənfi təsir göstərə bilər. Hətta laxtalanma baş verə bilər. Bu səbəbdən qan durulaşdıran dərman preparatlarının həkim nəzarəti altında qəbul edilməsi faydalıdır. Bununla belə, həkimə müraciət etmək vəziyyətində olmamışdan əvvəl istehlak etdiyimiz qidalarla qanın durulmasını təmin edə bilərik. Yaxşı, qan duruldan qidalar hansılardır? Hansı qidalar qanı durulaşdırır?
Qanın bədənimizdə qatılaşması və ya laxtalanması müəyyən təhlükələrə səbəb olsa da, gündəlik həyatda istehlak edəcəyiniz bəzi qidalar sayəsində qanı durultmaq mümkündür. Təbii ki, bu şikayətlər dözülməzdirsə, həkimə müraciət etmək faydalı olardı. Qan durulaşdırıcı təsiri olan aspirin şüursuz istifadə edildikdə ölümə səbəb ola bilər.
Qanı durulaşdıran qidalar hansılardır?
Qan dövranının qeyri-sağlam olduğu hallarda bədəndə ağrı və kramplarla müşayiət olunan narahatlıqlar yaranır. Qan dövranını pozan amillərdən biri də qanımızın çox tündləşməsi nəticəsində dövranın yavaşlamasıdır. Qan durulaşdıran qidalardan istifadə etməklə bunun qarşısını ala bilərik. Qan durulaşdırıcı istifadə edənlərin bu qidaları daha az istehlak etməsi faydalıdır. Çünki; Albalı aspirinin təsirinə malik olduğu üçün qanı həddindən artıq sulandırır.
Qan durulaşdırıcı təsiri olan aspirin şüursuz istifadə edildikdə ölümə səbəb ola bilər.
Qan durulaşdıran meyvələrin ortaq cəhəti onların tərkibində C vitamini olan meyvə qrupları olmasıdır. Bunlara portağal, limon və qreypfrut, eləcə də qan durulaşdıran meyvələrdən olan albalı və qara üzüm daxildir.
Qan duruldan qidalar siyahısı
Sarımsaq :Təbii antibiotik olan sarımsaq ən təsirli qan durulaşdırıcılardan biridir. Qanı birbaşa sulandıran sarımsaq həm də qan axını tənzimləyir.
Zeytun yağı: Zeytun yağı qanı durultmaqda aktiv rol oynayır. Zeytun yağının tərkibindəki maddələr qanın laxtalanmasının qarşısını alır.
Zerdeçal: Damarlarda xolesterinin yığılmasının qarşısını alır və qanın qatılaşmasının qarşısını alır.
Çobanyastığı, Ekinezya və mixək çayı: Bu bitki çaylarının qan dövranının tənzimlənməsinə böyük töhfəsi var.
Qırmızı bibər: Qırmızı bibər də zerdeçal kimi qan durulaşdırıcı kimi fəaliyyət göstərir.
Zoğal meyvəsi: Orqanizmdə qan dövranının tarazlığını təmin edir və qanı durulaşdırır.
Üzüm: Quru və ya yaş olsun, qanın durulmasında aparıcı rol oynayır.
E Vitamini: Vitamin E qanın laxtalanmasını müxtəlif yollarla azaldır. Bu təsirlər bir insanın qəbul etdiyi E vitamini miqdarından asılıdır. Xüsusilə qan durulaşdırıcıların istifadəsi zamanı yüksək dozada E vitamininin istifadəsi dozaya təsir edə biləcəyi üçün risklidir. E vitaminini əlavələrdən çox qidadan almaq daha təhlükəsiz ola bilər. E vitamininin təbii qaynağı kimi badam, zəfəran yağı, günəbaxan tumları və tam taxıllardan istifadə etmək olar.
Darçın: Darçının tərkibində güclü qan durulaşdıran kumarin var. Bununla belə, kumarinlə zəngin darçının uzun müddət qəbulu qaraciyərin zədələnməsinə səbəb ola bilər. Normal qidalanmada dadlandırıcı kimi istifadə edilən darçın miqdarı buna səbəb olmur.
Gingko: Ənənəvi Çin təbabəti mütəxəssisləri min illərdir ki, Ginkgo Biloba ağacının yarpaqlarından istifadə edirlər. Bəzi mənbələrə görə, gingko qanı durulaşdırır və fibrinolitik təsir göstərir. Bu o deməkdir ki, qan laxtalarını həll edə bilər.
K vitamini üçün diqqətli olun! Reseptli qan durulaşdırıcıları istifadə edərkən K vitamini ilə zəngin qidaların istehlakı dərmanınızın təsirini azalda bilər. Buna görə də dərman qəbul edərkən qan laxtalanmasına kömək edən K vitamini ehtiva edən ispanaq, brokoli, kahı və yaşıl çay kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdən istifadə etməkdən çəkinməlisiniz.
Dərman qəbul edərkən bunu yeməyin!
Dərman istifadəsi zamanı istehlak edilən qidalar dərmanların təsirini azalda və ya artıra bilər. Faydaları gözləyərkən ciddi yan təsirlər yaşana bilər. Çox diqqətli olmaq lazım olan bu hallar dərman istifadəsi dayandırıldıqdan bir neçə həftə sonra da davam edə bilər.
Xəbərdarlıq!
Qidalar dərmanlar qədər intensiv olmasa da, onların tərkibində aktiv maddələr ola bilər və aktiv maddənin miqdarını dəqiq ölçmək mümkün olmadığı üçün onların həddindən artıq istifadəsi bəzi arzuolunmaz təsirlərə səbəb ola bilər. Təbii qan durulaşdırıcı xüsusiyyətlərə malik meyvə və tərəvəzlər təyin olunmuş dərmanı əvəz etməyəcək və qanın artıq çox maye olduğu hallarda bu qidaları həddindən artıq istehlak etmək vəziyyəti daha da ağırlaşdıra bilər. Təbii olsa da, bəzi maddələr və qidalar qanı çox sulandıra bilər, xüsusən də dərmanlarla birlikdə qəbul edildikdə qanaxma riskini artıra bilər. Sağlamlığınıza təsir edə biləcək hər hansı bir dərman, pəhriz əlavəsi və ya müalicəyə başlamazdan əvvəl həmişə həkiminizlə danışın.
İstinad :
- https://mhthayat.haberturk.com/
- https://www.yenisafak.com/
Oxşar yazılar: