Mətbəx

Keks resepti

Bir çay dəmlədinmi, o çayın quru-quru içilməməsini təmin edən yeganə dostdur keks reseptləri. Yumşaq, qabarıq olduqlarında da kekslərin yeri bir ayrı olur.

Keks resepti

Böyük, qabarıq, qabına sığmayan bir keks resepti yazım. Portağalın, limonun qoxusunu alsın. Soda onu qabartsın. Yeyən hər kəs bu möhtəşəm ləzzətə heyran qalacaq.

Portağallı, limonlu keks resepti :

Keksin tərkibindəkilərinin hamısının otaq istiliyində istifadə etdikdə keksin böyük qabarmaması üçün əngəl qalmır. Hələ qabartma tozu və soda əlavə etdikdən sonra ləzzətli kekslərə dönürlər. Bu reseptə isteseniz kişmişdə qoya bilərsiniz.

Portağallı, limonlu keks resepti

  • 3 yumurta
  • 1 stəkan toz şəkər
  • 1/2 stəkan soda
  • 1/2 stəkan portağal suyu
  • 1/4 fincan limon suyu
  • 1 paket qabartma tozu
  • 1 stəkan qatıq
  • 1 stəkan yağ
  • 2 paket vanilin
  • 1 portağal qabığı
  • 1 limon qabığı
  • 5 – 4 stəkan un

Hazırlanma qaydası :

  1. Yumurtanı və şəkər tozunu bir qaba qoyun. Bir tel çırpma qaşığı və ya qarışdırıcı köməyi ilə yaxşıca çırpın.
  2. Sonra qatıq, soda, limon suyu, vanilin, yağ və portağal suyu əlavə edin. Bir daha qarışdırın
  3. Tərkibinə süzülmüş un, portağal qabığı və limon qabığını əlavə edin. Yaxşıca qarışdırın
  4. Keks qarışığınızı yağlanmış və unlu tort qabına tökün. Sonra əvvəlcədən qızdırılmış sobada 180 dərəcə istilikdə 30-35 dəqiqə nəzarət altında bişirin.
  5. Bişmiş keksinizi sobadan götürün və otaq temperaturunda soyudun. Soyuduqdan sonra qəlibdən çıxarın və dilimləyərək təqdim edin. Nuş olsun.

Un miqdarı azdırsa, mütləq un əlavə edin. Soda əlavə olunmuş tortlarda şəkər dadı daha az ola bilər. Bu səbəbdən istəsən şəkər miqdarını bir az da artıra bilərsiniz. 2 vanilindən istifadə edərək ləzzəti tarazlaşdıra bilərsiniz. Bütün maddələrin otaq temperaturunda olduğundan əmin olun. Bişmə vaxtı 35 dəqiqədir.

Yaş keks resepti :

Bir keks düşünün bol kakolu,yaş və browni dadında olsun,amma eyni zamanda hazırlanması çox asan, tərkibi az, dadı möhtəşəm olsun. Browni sevənlərin, yaş keks sevənlərin yeyib doymayacağı bir keks.

Tərkibi:

  • 2 yumurta
  • 1 stəkan süd
  • 1 stəkan toz şəkər
  • 1 stəkan yağ
  • 5 paket qabartma tozu
  • 1 paket vanil
  • 3 yığın qaşığı kakao
  • 2 stəkan un

   Sous üçün :

  • 1,5 stəkan süd
  • 1/2 çay stəkanı yağ
  • 3/4 fincan toz şəkər
  • 2 xörək qaşığı kakao

Hazırlanma qaydası:

  1. Yumurta və şəkəri bir qaba qoyun.
  2. Mikserlə köpüklənənə qədər çırpın. Süd, yağ, kakao əlavə edin və çırpmağa davam edin.
  3. Süzülmüş unu, qabartma tozu və vanili qoyun və bir əl mikseri ilə qarışdırın.
  4. Duru xəmir hazırlayın. İçində un topaları qalmadığına əmin olun
  5. Düzbucaqlı şüşə qaba tökün və əvvəlcədən qızdırılmış 180 ° C sobada təxminən 35 dəqiqə bişirin. Nəzarət altında bişirin, diş çubuğu ilə yoxlayın və dişçöpü testi təmiz,quru çıxdıqda söndürün
  6. Qazanda süd, şəkər, yağ, kakao bişirin və ocağın üstünü örtün.
  7. Keksi sobadan götürün, dilimləyin, 10 dəqiqə saxlayın və sousu tökün.
  8. Soyuducuda bir-iki saat saxlayın və süfrəyə verin.

Bişmə vaxtı 35 dəqiqədir.

Almalı darçınlı keks resepti

Tərkibi :

  • 3 orta alma
  • 3 yumurta
  • 1,5 fincan şəkər
  • 1 stəkan süd
  • 1/2 stəkan yağ
  • 1 paket qabartma tozu
  • 1 paket vanil
  • 1 çay qaşığı darçın
  • 1,5 fincan un (apardığı qədər)

Almalı darçınlı keksin hazırlanma qaydası:

  1. Almaları soyuruq və 2 almanı kublar halında kəsirik. Yumurtanı şəkərlə yaxşıca çırpırıq.
  2. Sonra süd, su, yağ və digər məhsulları əlavə edib çırpırıq; Son olaraq un əlavə edildikdən və çırpma prosesi bitdikdən sonra, qaşığın köməyi ilə kublara kəsdiyimiz almaları götürürük.
  3. Orta ölçülü şüşə qaba xəmiri tökürük. İçərisinə şəkər tökürük almaları qabıqları soyulmuş şəkildə yarım ay şəklində yan yana düzürük.
  4. 1 60 dərəcəlik sobada 45 dəqiqə sonra karamel sousu ilə yeməyə hazır olur.

Bişmə vaxtı 45 dəqiqədir.

Kişmişli keks

Kişmişli keks sadə və asan hazırlanan kekslərdəndir. İçərisinə çox da ərzaq getmir və ucuz başa gəlir. Uşaqlar da kişmişli keksi çox sevirlər. Əziz valideynlər, tez və asan başa gələn keks axtarırsınızsa, o zaman mətbəxinizə keçərək aşağıda sadalanan ərzaqları hazır edin.

Tərkibi:

  • 2 ədəd yumurta
  • 1 stəkan şəkər tozu
  • 250 ml qatıq
  • 0,5 stəkan ərinmiş kərə yağı
  • 2 stəkan un
  • 0,5 stəkan kişmiş(zövqə görə)
  • 0,5 ç/q soda
  • vanil


Hazırlanması:


 İlk öncə yumurta ilə şəkər tozu mikserlə və ya qarışdırma teli ilə qarışdırılır. Sonra qatıq, yağ, un, kişmiş, soda, vanil əlavə olunur və qarışdırma teliylə yaxşı qarışdırılır. Mikser istifadə etməyiniz işinizi daha da asanlaşdıracaq və tezləşdirəcək. Kesk qabınızın içərisinə yağlı kağız qoyun və üzərinə alınan kütləni əlavə edin. Əvvəlcədən 190 dərəcə isidilmiş sobada 25 dəqiqə bişirilir.

Şokoladlı keks

Şokoladlı keks ən çox sevilən kekslərdəndir. Həm böyüklər, həm də uşaqların ən çox yediyi kesklərdən olan şokoladlı keksin hazırlanması digərlərinə nisbətən biraz uzun çəkə bilər. Sizə lazım olacaq ərzaqlar aşağıdakılardır.

Ərzaqlar:

  • 4 ədəd yumurta,
  • 1 stəkan şəkər tozu,
  • 1 stəkan süd,
  • 1/2 stəkan duru yağ,
  • 1 ədəd qabartma tozu,
  • 1 ədəd vanil,
  • 1 xörək qaşığı kakao,
  • 2 stəkan un.
  • Üzəri üçün əridilmiş şokolad və çiyələk

Hazırlanma qaydası:

İlk öncə yumurtalar və şəkər tozu ağarana qədər yaxşıca çırpılır. Daha sonra yağ və süd əlavə olunaraq çalınmağa davam edilir. Ən sonda un , qabartma tozu və vanil əlavə olunub xəmir hazırlanır. Əvvəlcədən isidilmiş sobada 180 dərəcədə 30-35 dəqiqə bişirilir. Soyuduqdan sonra üzərinə əridilmiş şokolad əlavə olunaraq çiyələk ilə bəzədilib nuş edilir.

Kəsmikli kokoslu keks

Kəsmikli kokoslu keks çox da geniş yayılmış kekslərdən deyil. Lakin dadı çox möhtəşəmdir. Əgər bu keksi hazırlamaq istəyirsinizsə, o zaman sizə aşağıdakı ərzaqlar lazım olacaqdır.

Tərkibi:

  • 250 q xama
  • 2 ədəd yumurta
  • 125 q qəhvəyi şəkər tozu (100 q xəmir, 25 q içlik üçün)
  • 80 qr paket yağ
  • 250 q un
  • 250 q kəsmik
  • 3 x.q rəndələnmiş kokos
  • 2 x.q qabartma tozu

Hazırlanma qaydası:

Mikserlə 2 yumurtanı və qəhvəyi şəkər tozunu çırpırıq və yağı, xamanı onun üzərinə əlavə edirik. Yaxşıca qarışdırırıq. Alınan qarışıma ələnmiş unu və qabartma tozunu əlavə edirik. Xəmirin bir hissəsini  listə əlavə edirik. İçliyi əlavə edirik. İçlik üçün kəsmiyi rəndələnmiş kokosla və qəhvəyi şəkər tozu ilə qarışdırırıq. Yerdə qalan xəmiri içliyin üzərinə əlavə edirik. Əvvəlcədən 180 dərəcədə isidilmiş sobada bişiririk. İsti keksmizin üstünə cem çəkirik, kokos səpirik.

Sadə keks

Sadə keks ən çox hazırlanan kekslərdəndir. Olduqca dadlı olan bu keks uşaqlar tərəfindən də çox sevilir. Qonağınız gəldiyi zaman tez zamanda şirniyyat hazırlamağınız lazımdırsa, sadə keksi tövsiyyə edirik. Tərkibi aşağıdakı ərzaqlardan ibarətdir. Ərzaqlarınhər biri otaq temperaturunda olmalıdır.

  • 5 böyük yumurta
  • 350 qr şeker (2 su st.)
  • 200 ml duru yağ (1 su st.)
  • 200 ml süd (1 su st.)
  • 315 qr un (2 su st + 3/4 su st.)
  • 1 paket vanil
  • 1 paket qabartma tozu
  • 1 avuc kişmiş (arzu edilərsə)

Hazırlanma qaydası:

Yumurta və şəkəri təxminən 10 dəq krem halına gələnə qədər mikserlə çalın. Yağ və süd yumurtanın üzərinə əlavə olunuraq yenidən çalınır. Un, qabartma tozu, vanil əlavə olunaraq yenidən mikser vasitəsilə çalınır. İstəyə görə kişmiş ya da damla şokolad əlavə olunaraq qarışdırılır. Yağlanmış və azca uz sərpilmiş keks qabına xəmir boşaldılır. Əvvəlcədən qızdırılmış 160 dərəcə sobada təxminən bir 50 – 60 dəq bişirilir.

Kakaolu keks

Kakaolu keksi kim sevmir? Möhtəşəm qoxusu, dadı, görünüşü ilə uşaqdan böyüyə hər kəsin sevdiyi kakaolu keksi hazırlamaq üçün sizə aşağıdakı ərzaqlar lazım olacaq. Hazırlanma qaydası asandır və tez zamanda keksin dadına baxa biləcək.

Tərkibi:

  • 3 ədəd yumurta
  • 1 stəkan şəkər tozu
  • 1 stəkan süd
  • 100 ml duru yağ
  • 3 xörək qaşığı kako
  • 2 stəkan un
  • 1 paket vanil
  • 1 paket qabartma tozu


Sous üçün:

  • 2 yemək qaşığı duru yağ (50 ml)
  • 1 stəkan süd
  • 1 stəkan su
  • 3 xörək qaşığı kako
  • 1 xörək qaşığı un
  • ½ stəkan şəkər tozu

Hazırlanma qaydası:


Hər bir keksin hazırlanmasında olduğu kimi əvvəlcə yumurtalar və şəkər tozu dərin bir qabda mikserlə rəngi ağarana qədər qarışdırılır. Daha sonra südü, duru yağı, kakaonu və vanilyanı əlavə etdikdən sonra qarışdırmağa davam edin. Hazır olan mayedən 1 stəkan kənara ayırıb qoyun. Yerdə qalan mayeyə unu və qabartma tozunu əlavə edərək qarışdırmağa davam edin. Keksinizin daha yaxşı qabarmasını istəyirsinizsə, qabartma tozunu ələnmiş un ilə birlikdə 1-2 damcı limon suyu ilə əlavə edə bilərsiniz. Taxta qaşıqla yavaş-yavaş qarışdırın ki, köpü yatmasın. Keks qabına yağlı kağız qoyun. Hazırladığınız qarışığı içinə tökün. Əvvəlcədən qızıdırılmış sobada 190 dərəcədə 20-25 dəqiqə bişirin. Keks soyuduğu müddətdə sous üçün nəzərdə tutulan süd, şəkər tozu, un, su və yağı qarışdırın. Şəkər tozu tamamilə əriyənə kimi və sous qatılaşana kimi bişirin. Sousu soyuyan keksin üzərinə tökün və 30 dəqiqə gözlədikdən sonra süfrəyə təqdim edin. Nuş olsun!

Dəyərləndir

Əlaqəli yazı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button