Hamiləlik məlumatları

Hamilelikde qan artiran qidalar

Dəmir hamiləlik dövründə ana və körpə sağlamlığı üçün çox vacibdir.  Bir çox qadın hamiləliyə bədənlərində kifayət qədər dəmir ehtiyatı olmadan başlayır.  Dəmir mineralı doğuş zamanı itirilən qanla daha çox itirilir.

Hamiləlikdə qan artıran qidalar hansılardır?

Dəmir qanda yüksək miqdarda olan bir mineraldır.  Bədəndəki əsas funksiyası hemoglobin istehsal etməkdir.  Qırmızı qan hüceyrələrinə oksigeni daşıyır.  İmmunitet sisteminin sağlam böyüməsi və inkişafı üçün də lazımdır.  Hamiləlik dövründə dəmir körpədə və onun içində olduğu kisədə saxlanılır.  Həm ana, həm də körpə üçün vacib mineraldır.  Düzgün qidalanan qadınlarda dəmir kifayət qədər ola bilər, lakin hamiləlik zamanı dəmirə tələbat artır.  Dəmir doğuş zamanı itirilən qanla itirilir.  Bundan əlavə, bağırsaq parazitləri, gözə görünməyən qanaxma və zədələr, intensiv məşqlər də dəmir itkisinə səbəb olur.  Bütün bu səbəblərə görə dəmir mənbələrini düzgün qəbul etmək lazımdır.

Gündəlik qida rasionunda dəmir qəbulunu artırmaq üçün nəzərə alınmalı məqamlar var.  Bu müddət ərzində əlavə dəmir preparatları hazırlanırsa, süd və süd məhsulları (süd, qatıq, pendir) dəmir preparatları ilə birlikdə istifadə edilməməlidir.  Çay, qəhvə, kola kimi yüksək kofeinli içkilər dəmirin udulmasına mane olur.  C vitamini dəmirin udulmasını artırır.  Buna görə də dəmiri təzə tərəvəz və meyvələrlə birlikdə qəbul etmək olar.  Beləliklə, onun orqanizmdə istifadəsi daha təsirli olur.

Dəmir çatışmazlığının əlamətləri :

 Dəmir çatışmazlığının əsas əlamətləri;  saç tökülməsi, dırnaqların qırılması, zəiflik, iştahsızlıq, baş ağrısı-başgicəllənmə, nəfəs darlığı, ürək döyüntüsü, yorğunluq, əsəbilik, dil papillalarının düzləşməsi, dilin yanması, ağız künclərində xoralar və çatlar, udmada çətinlikdir.  Bu simptomlar gələcək analarda müşahidə edildikdə və ya müntəzəm nəzarətdə müşahidə edildikdə, dəmirin qiymətləndirilməsi aparılır.  Dəmir çatışmazlığı mühüm əlamətlər verir və həddindən artıq istifadə bədəndə kanserogen hüceyrələrin qidalanmasına da kömək edir.  Bu, E vitamini ehtiyacını artırır.  Qidalanmadan kənar edilən əlavələr mütləq mütəxəssisin nəzarəti altında olmalıdır.  Dəmir çatışmazlığının səbəbləri yaxşı araşdırılmalıdır.  Əsas səbəb olmadan təsadüfi dəmir və ya vitamin qəbulu və qanköçürmə diaqnozun gecikməsinə səbəb ola bilər və xəstənin probleminin irəliləməsinə səbəb ola bilər.

Ən yaxşı dəmir qaynaqları :

Hamiləlikdə qan artıran qidalar  baxımından ən yaxşı dəmir mənbələri;  yumurta, ət və ət məhsulları, balıq, qaraciyər, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, paxlalılar və bütün taxıllardır.  Badam, gavalı və qara kişmiş də yaxşı qaynaqlardır. Qoz-fındıqlar qəlyantılara çox uyğun gəlir.  Yaxşı bir dəmir qaynağı olmaqla yanaşı, ananın ac qalmasının qarşısını alırlar .  Yeməklərin yanında istehlak edilən qidalara əlavə olaraq nanə, cəfəri kimi otların istifadəsi həm C vitamini, həm də dəmir baxımından zəngin sayılır.

  • Səhər əlavə dəmir varsa, 2 saat sonra qızılgül çayı ilə səhər yeməyi hazırlana bilər.  İtburnu C vitamini ilə zəngin olduğu üçün dəmirin sorulmasına daha uyğun sayılır.  Pendir ən azı 2 dilim yeyilməlidir.  Zeytun və mürəbbənin qida dəyəri o qədər də böyük olmadığı üçün yeyilməyə bilər.  Ət məhsulları dəmirlə zəngindir, lakin tərkibindəki qatqılar səbəbindən sosis və kolbasa kimi ət məhsulları səhər yeməyi üçün tövsiyə edilmir.  Tam taxıllı çörəklər səhər yeməyi üçün uyğundur.
  • Fındıq, badam, qoz gü  ərzində 10 ədəddən çox olmayan qəlyanaltılarda istehlak edilə bilər.  Üzüm, gavalı, ərik və ya təzə meyvələrlə yeyilə bilər.
  •  Nahar və axşam yeməklərinin birində ət istehlak ediləcəksə (qırmızı ət, toyuq və ya balıq ola bilər), digərində tərəvəz yeməklərinə üstünlük verilməlidir. 
  • Salatlarda bol yaşıllıq olmalıdır və hər yeməkdə olmalıdır.  Əsas yeməkdə qatıq, ayran  kimi qidalar istehlak edilə bilər.  Əsas yeməklərdə yeyilməzsə, qəlyanaltı üçün qəbul edilə bilər.  Süd də içilə bilər.
  • Gündə ən az 2-3 porsiya tərəvəz, 3-4 porsiya meyvə istehlak edilməlidir.  Bu həm C vitamini, həm dəmir, həm də gündəlik lif qəbulu üçün lazımdır.
  •  Lif (pulpa) lazım olduğundan artıq qəbul edilərsə, bağırsaqdan vitamin və mineralların sorulmasına mane ola bilər.  Bu səbəbdən, onlar lazım olduğu qədər alınmalıdır.  Bütün vitaminlərdə olduğu kimi düzgün qidalanma da dəmir ehtiyacının qarşılanması baxımından çox əhəmiyyətlidir.

İstinad: centralhosbital.com

4.3/5 - (12 Səs)

Əlaqəli yazı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yoxla
Close
Back to top button