Mətbəx

Leco resepti

Leco resepti axtarışında olanlar saytımızda tapa bilər. Qışın ən sevilən salatlarından olan leçonu hər kəs fərqli şəkildə hazırlayır. Sizlər üçün ən dadlı leco resepti, leçonun hazırlanması qaydasını təqdim edirik.

Leço haqqında

Lecho (leço) Mərkəzi və Şərqi Avropada geniş yayılmış macar yeməyidir. Olduqca dadlı olan leşonun klassik versiyasının resseptinin əsasını bolqar bibəri, pomidor və soğan təşkil edir. Ancaq bəziləri leçonun hazırlanmasında yerkökü, balqabaq və badımcandan da istifadə edirlər. Lecho qış üçün hazırlanan konserviləşdirilmiş məşhur bir salatdır.

Şirin bibərlə hazırlanan leço

Lazım olan məhsullar:

  • 1kq şirin bibər
  • 2 qaşıq şəkər
  • 1 qaşıq duz
  • 250-300 qr pomidor pürəsi
  • 125-150 qr tomat pastası

Hazırlanma qaydası:

Bütün ərzalar yuyulur, təmizlənir və doğranılır. Qeyd olunan ölçülərdə pomidor pürəsi və tomat pastası, tomat pastası ilə bərabər ölçüdə su əlavə olunur. Daha sonra bibərlər, şəkər və duz əlavə olunaraq 10 dəqiqə qaynadılır. Bankaların qapaqları bağlanaraq sterilizasiya edilir, yarım litr qaynar suda – 25 dəqiqə qaynadılır.

Yerkökü ilə hazırlanan leço

Ərzaqlar:

  • 2 kq pomidor
  • 1 kq bolqar bibəri
  • 350 qr kök
  • 350 qr soğan
  • 150 ml bitki yağı
  • 130 qr şəkər
  • 1 qaşıq duz
  • 1 qaşıq sirkə

Hazırlanması:

  • Pomidorları dilimləyin, ət maşınından keçirin. Ocağın üstünə qoyuruq. Yağ, şəkər, duz və sirkə əlavə edin. 5 dəqiqə bişirin.
  • Yerkökünü bir qabda sürtgəcdən keçirin və pomidor kütləsinə əlavə edin. 15 dəqiqə bişirin. Şirin bibər kvadrat və ya uzunsov şəkildə kəsilir. Soğan yarım halqa şəklində doğranılır. Pomidorun üzərinə kök, bibər və soğan əlavə edin. Biz qarışdırırıq. 30 dəqiqə bişirin.  Bankaları əvvəlcədən hazırlayırıq. Onları soda ilə yuyun və sterilizasiya edin (yarım litr – buxar üzərində 5-7 dəqiqə qaynadın). Qapaqları isə 5 dəqiqə qaynadın.
  • Steril bankalarda leço doldurulur, qaynadılmış qapaqlarla bağlayırıq. Bankalar tamamilə soyudulana qədər adyal ilə üzərini örtün.
  • Bu reseptə görə hazırlanmış yerkökü ilə leço hətta otaq temperaturunda da saxlanıla bilər. Nuş olsun!

Balqabaq ilə hazırlanan leço

Ərzaqlar:

  • Balqabaq – 2 kq
  • Pomidor – 1 kq
  • Bolqar bibəri – 0,5 kq
  • Soğan – 0,5 kq
  • Sarımsaq – 3 diş
  • Tomat – 400 qr
  • Bitki yağı – 2/3 fincan
  • Sirkə 6% – 2 qaşıq. Q
  • Şəkər – 2/3 fincan
  • Bibər – 0,3 qr
  • Acı bibər – dadmaq dadınıza uyğun
  • Dəniz duzu – 1,5 qaşıq
  • Hazırlanması:
  • Pomidor və bolqar bibərini doğrayın, blenderdən keçirin. Tərəvəzlər pürə halına gələnədək qarışdırın. Qarışığı dərin qaba töküb duz və şəkər əlavə edin. Qazanı ocağa qoyun. Qaynayan kimi köpüyü alın. Ketçup və yağ əlavə edin.
  • Balqabaqları soyun, yarımdairə şəklində kəsin, tavaya əlavə edin.
  • Lecho qaynadıqda, qarışdırın və 10 dəqiqə bişirin. Yarım halqa şəklində  doğramış olduğunuz soğanı əlavə edin və vaxtaşırı qarışdıraraq başqa 10 dəqiqə bişirin.
  • Ən son sarımsaq və sirkə əlavə edin, daha iki-üç dəqiqə bişirin, ocağı söndürün. Təmiz bankalara tökün, sterizilizə etdiyiniz qapaqlarla bağlayın. Bankaları köhnə bir dəsmalın üzərinə alt-üst qoyun, isti bir şeylə örtün və tamamilə soyumağa qoyun.
  • Soyudulmuş lecho sərin yerdə saxlayın.

Badımcan ilə hazırlanan leço

  • Pomidor – 1 kq
  • Şirin bibər – 0,5 kq
  • Badımcan – 0,5 kq
  • İsti bibər – 1 ədəd
  • Sirkə 9% – 1 çay qaşığı
  • Bitki yağı – 1 xörək qaşığı
  • Şəkər – 1 xörək qaşığı
  • Duz – 1 çay qaşığı

Hazırlanması:

Pomidorları və acı bibərləri ətçəkən maşından keçirin.Şirin bibəri toxumlardan və arakəsmələrdən təmizləyin və kub şəklində kəsin. Badımcanı kub şəklində doğrayın. Doğranmış pomidorlara duz, şəkər, bitki yağı və sirkə əlavə edin. Qazanı ocağa qoyun və qaynadın. Bir qaba badımcan və bolqar bibəri tökün. Qarışdırın və ağzını örtün. 10 dəqiqə bişirin. Sterilləşdirilmiş isti bankaları qarışıqla doldurun. Artıq sizin qış üçün hazırladığınız badımcan və bibər lecho hazırdır. Nuş olsun!

Dəyərləndir

Əlaqəli yazı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yoxla
Close
Back to top button